Amaryllis

Amaryllis - Foto Persbureau Ameland

Amaryllis in pot of op glas - Ridderster of hippeastrum

De amaryllis is een prachtige kamerplant, die mooie bloemen heeft op een lange stevige stengel. Hij symboliseert trots en betoverende schoonheid. Uit de bollen kunnen meerdere punten uitgroeien tot bloemstengel met meerdere bloemen. Ze zijn in diverse kleuren verkrijgbaar en laten zich, net als hyacinten, goed op glas kweken. De amaryllis - eigenlijk moeten we hem hippeastrum noemen - kan zich verheugen in een grote schare aan liefhebbers.

Amarillis
De Amaryllis is oorspronkelijk uit Zuid-Afrikaanse plant die het goed doet in de huiskamers in onze streek. Er zijn zeer veel verschillende kleuren en typen verkrijgbaar, al doen rond kerstmis de rode het nog altijd het beste. De bollen zijn tamelijk eenvoudig in bloei te brengen. Amaryllissen zijn het gehele jaar als losse bol of als snijbloem te koop.

Bol
In het algemeen kan over de amarillisbol gezegd worden dat een grote bol de meeste bloemen voortbrengt. De bollen moeten stevig aanvoelen en bij aankoop al wat wortels hebben. De bollen laten zich goed bewaren op een donkere koele plaats bij een temperatuur van maximaal 10° Celsius.

Bloeiende amaryllis in pot
De bol kan in het voorjaar, najaar of winter worden geplant. De in het voorjaar geplante bol bloeit het snelst. Het duurt tussen de 6 tot 10 weken eer de bol een bloem laat zien. Een bol die geplant wordt moet enkele weken koel hebben gelegen. Dan groeit hij beter en bloeit hij mooier. Voor het planten hebben de bollen een handwarm badje nodig van enkele uren. De bol moet in een pot 2/3 in de aarde worden gezet en stevig worden aangedrukt. De pot met bol moet direct in het licht op een warme plaats worden geplaatst. De ontwikkeling van de stelen heeft die warmte nodig. Kamertemperatuur is ideaal; de plant denkt dat het voorjaar is geworden en gaat groeien. Te koud is niet goed (beneden 15° komt de bloei niet op gang) en te warm is ook niet goed (als het warmer dan 25°, dan stopt de bloei al snel). Geef de pot in het begin weinig water, totdat het wonder van de omhoog schietende stengel zich openbaart en er blad komt. Daarna kan de amaryllis geleidelijk meer water gebruiken. De stengel groeit snel en daarna ontvouwen zich de wonderschone bloemen.

Amaryllis tips

  • Laat de bol voor het planten een paar weken op een koele plaats liggen;
  • leg de bol voor het planten een paar uur in een handwarm badje;
  • zet de bol in een pot voor tweederde in de aarde
  • druk de bol en aarde goed aan;
  • zet de pot op een lichte plaats op huiskamertemperatuur;
  • geef de pot eerst sporadisch water;
  • is er een stengel met blad te zien dan kan er regelmatig gewaterd worden.

Bollen pellen en meerjarenbloei
Het is goed mogelijk om meerjarenbloei van de amaryllis te krijgen, maar het lukt niet altijd. Na de bloei moet de oude bloemsteel afgesneden worden tot ongeveer twee centimeter boven de bol. De bladeren mogen zich nog even verder ontwikkelen. De pot met bol moet regelmatig gewaterd worden en hij moet op een warme en lichte plaats worden neergezet. Een beetje kamerplantenvoedsel doet ook wonderen. Stop na 8 maanden met het geven van water. De bol mag nu rusten op een koele en donkere plaats. Na 2 tot 3 maanden kunnen we de oude bladeren en verdroogde wortels verwijderen. Ook kunnen de buitenste rokken worden verwijderd, het zogenaamde bollen pellen. Haal kleine bolletjes die zich op de grote bol hebben gevormd weg, want die vreten energie. Plaats dan de bol in nieuwe aarde.

Vergiftig
Een waarschuwing voor de giftigheid van de plant is op zijn plaats. De amarillis is verwant aan de narcis en net als deze plant vergiftig. Na het afsnijden van de stengels is het aan te bevelen het mes en de handen goed te wassen. Het is het sap waar je voor op moet passen. Je kunt er maag- en darmklachten van krijgen. Katten kun je maar beter niet aan de bladeren en bloemen laten knabbelen, want het zal ze slecht bekomen.

Buiten
De amaryllis kan, als de vorstperiode geweken is, in de tuin worden geplant; hij houdt van een luwe plek.
In september moet hij weer naar binnen.

Betoverende schoonheid
De bloem symboliseert trots en betoverende schoonheid. De amaryllis geeft tevens een gevoel van vriendschap en genegenheid.

Fonkelende en stralende Ridderster
De Nederlandse benaming voor amaryllis is ridderster.
De bloem is in vele types en kleuren leverbaar. Voorheen bleef de kleur beperkt tot roze en rood, nu zijn er veel meer kleuren en bloemvormen. De naam amarylis komt van het Griekse 'amarussein' en dan betekent 'fonkelend' of 'stralend.' De royale bloemen zijn er in verschillende kleuren: rood, wit, gestreept, oranje, rose, zalm, rose-wit en geel.

Bloemig
De amaryllis is niet alleen in veel verschillende kleuren te verkrijgen, maar ook met verschillende vormen bloemen. Je hebt grootbloemige, dubbelbloemige, kleinbloemige, spinbloemige, vlinderbloemige en trompetbloemige riddersterren.

Amaryllisbol op glas
Amaryllis kan goed op glas of schaal gekweekt worden, net als de hyacint.
De bol moet droog en schoon zijn voor hij op de schaal of in het glas wordt gelegd. De amaryllis heeft zoveel groeikracht dat hij zelfs zonder water tot bloei kan komen. Op water in bloei trekken is een lust voor het oog. Er zijn speciale amaryllisbolglazen verkrijgbaar, met een vernauwde kraag waar de bol in blijft liggen, terwijl de wortels in het water onderin het glas hangen. Mocht het water troebel worden, dan kan dat zonder problemen worden ververst. Na een spoelbadje van de wortels blijft het water doorgaans schoon en helder.

Amaryllis belladonna en Hippeastrum
Wat we een amaryllis noemen is over het algemeen een hippeastrum. De enige amaryllis die zich officieel amaryllis mag noemen is de amaryllis belladonna, die ook wel amaryllislelie wordt genoemd. Net als de hippeastrum is deze plant familie van de Amaryllidaceae zijn. De hippeastrum is wereldwijd bekend onder de naam amaryllis. Plantkundig is het echter correct om hem hippeastrum te noemen. De hippeastrum heeft draagt vier tot zes bloemen en heeft een holle stengel, de amaryllis belladonna heeft zes tot twaalf bloemen en een stevige stengel. De bol waarmee gekweekt wordt en die zoveel varianten kent, zoals hierboven beschreven, is een hippeastrumbol. Wereldwijd beheersen Nederland en Zuid Afrika de hippeastrumbollenteelt.

lees ook
Maanvis
Nepnieuws
Tetraëder
bekijk hier een serie foto's van de ontwikkeling van een amaryllis
⇒ terug naar Artikelen Archief -

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen. Klik daarvoor op deze link.

Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?