21e-eeuwse trends in volkssport nummer één

Geplaatst op: 15 maart 2023 - Categorie: Alles & Algemeen

- IM - Voetbal is continu aan verandering onderhevig. Spelers en publiek kregen al te maken met de terugspeelbalregel, steeds vernieuwende mode en gewijzigde wetgeving op het gebied van transfers. Hoe ziet volkssport nummer één er in deze eeuw uit? Een aantal opvallende trends rondom de - in de ogen van velen - belangrijkste bijzaak van het leven. 

Inzetten op wedstrijden voor dubbele adrenaline
De een doet mee aan een staatsloterij, de ander is gek op de buurtbingo en veel voetbalfans houden van zo nu en dan een gokje wagen op een wedstrijd. Niet die van hun favoriete club, want een veelgehoorde theorie is dat je dan de uitslag 'jinxt'. Sinds 2021 doe je dit op een legale manier, waar het inzetten op wedstrijden al bij wet toegestaan is sinds 1964. Toen wandelden liefhebbers naar de sigarenboer voor een formuliertje, nu gaat het makkelijker online. Op deze website zie je hoe een en ander veilig in zijn werk gaat, wie de beste bookmakers zijn en welke wedmogelijkheden zoal worden aangeboden. Dit beperkt zich namelijk allang niet meer tot de uitslag. 

Ondershirts met een boodschap
Voetbalkleding verandert aan de lopende band. Aan de kousen zitten bijvoorbeeld geen voetgedeeltes meer, het zijn een soort beenwarmers. De strakke broekjes uit de jaren '80 zijn ruimzittende tenten geworden en wie nog een shirt in zijn broek draagt (waar dit vroeger nota bene verplicht was) valt uit de toon. Ook onder de voetbalkleding verschenen nieuwe accessoires. Niet zozeer de beha die allerlei data bijhoudt, alswel het ondershirt met een boodschap erop. Het officiële shirt uittrekken na een doelpunt mag niet meer op straffe van een gele kaart, maar even snel een tekst aan het publiek tonen mag wel. Het is wel te hopen dat je dan ook daadwerkelijk een doelpunt maakt, anders heb je voor niks dat shirt laten bedrukken. 

Discussie op het internet
Voetbalsupporters zijn bij lange na niet de enigen die elkaar op het internet bestoken met argumenten. Er zijn online ongetwijfeld ook de nodige discussies over auto's, muziek of wiskunde. Toch zijn diverse voetbalfora een wereld op zich geworden waar supporters veel tijd doorbrengen, elkaar leren kennen en soms zelfs met elkaar afspreken bij wedstrijden. Idealiter gaat dit op een vriendschappelijke manier. 

Popmuziek omzetten in yells
Het verzinnen van een yell gebeurt nog altijd spontaan, maar soms is YouTube daar een handig hulpmiddel bij. Een Ierse supporter verzon een op de oude dancehit Freed from desire gezongen chant over een speler die zelden in actie kwam en hierdoor een soort cultheld werd. Via het filmpjesmedium verspreidde hij zijn idee, tot hilariteit van vriend en vijand. Een ander deuntje dat zich in deze eeuw prima leent voor een yell, is het rocknummer Seven Nation Army van The White Stripes.

Groundhopping
Deze trend waaide over uit Engeland, waar het bezoeken van zo veel mogelijk stadions en stadionnetjes een andere volkssport is geworden. Volgens de aloude regels mag een voetbaltempel pas afgevinkt worden als je er een wedstrijd hebt gezien, maar veel groundhoppers gaan tijdens vakanties op zoek naar obscure, liefst leegstaande en verouderde stadions. Juist een verroest reclamebord, overwoekerde tribune, gescheurde cornervlag of bijkans instortende kiosk zijn dan dankbaar gefotografeerde elementen.

 

- Ingezonden Mededeling - 

 

Relevante dossiers: Ondernemend
Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?