RSS
Zoeken

1363 - Jodelen - Van natuurjodel tot meditatie

Geplaatst op: 13 april 2018 - Categorie: Alles & Algemeen

HOLLUM - Nummer 1363 gaat over jodelen, de speciale stemtechniek die door de Alpen galmt en die zelfs meditatief kan zijn.

Als Infoteur Sjaanfanameland schrijft Jeanet de Jong regelmatig over allerhande onderwerpen. Die hebben betrekking op Ameland, de wadden, eten en drinken, natuurfenomenen of trekharmonica. Of over andere wereldse zaken. Er staan inmiddels meer dan duizend artikelen online. PA praat u bij over de meest recente.
"We noemen het jodelen als we ons met een hamer op de duim slaan en oerkreten van pijn aan onze keel ontsnappen, maar het échte jodelen is een vorm van zingen, bekend uit de Alpen. Vooral Zwitserland en Oostenrijk zijn van oudsher bekend met dit stemgebruik, dat zich ontwikkelde tot zangtechniek. Het hoort bij de culturele bagage van die Alpenlanden. De jodelklank is ook doorgedrongen tot de popmuziek, musicals en wereldmuziek. Wie het wil leren kan er een workshop in volgen. Jodelen is een internationale manier van communiceren, want er komen geen woorden aan te pas. De klanken en vibraties hebben zelfs een meditatief effect."

⇒ lees hier nummer 1363 over Jodelen

⇒ lees hier nummer 1362 over Weldadig strand

⇒ lees hier nummer 1361 over Het boek van Cor en Hennie

⇒ lees hier nummer 1360 over Zingen van walvissen

⇒ lees hier nummer 1359 over GR2018 - de uitslag op Ameland

⇒ lees hier nummer 1358 over Kieswijzer Ameland

⇒ lees hier nummer 1357 over Friesche eetgeschiedenis

⇒ kijk hier voor een alfabetisch overzicht van alle artikelen

Relevante dossiers: Ondernemend Ameland
Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?