Het Witte Wiif en Bóót en skool op Ameland

Geplaatst op: 05 november 2019 - Categorie: Kunst & Cultuur

Wadden Vertel Festival op Ameland

HOLLUM - Midden in de Kunstmaand organiseert de Amelander vertelgroep Ameland Vertel! een evenement met de titel Wadden Vertel Festival. Het is het allereerste vertelfestival op Ameland waar ook dialecten van de wadden zijn te horen. De klanken van het Tessels, Aasters, Schiermonnikoogs en Amelands zullen te horen zijn en verhalen met titels als Het Witte Wiif en Bóót en skool komen voorbij. Hier en daar zal misschien wat uitleg nodig zijn, maar een goed luisterend oor zal de verhalen zonder ondertiteling kunnen begrijpen. Klinkt het Tessels zoveel anders dan het Amelands? Hoe mooi is het zangerige van het Meslânzers van Terschelling? Wat voor woorden gebruikt het Schiermonnikoogs? Het is te horen op 16 en 17 november, de tweede en derde dag van het Wadden Vertel Festival.

Meslânzers
Het evenement, kleinschalig van opzet, laat de verhalen voor zich spreken. Het evenement heet Wadden Vertel Festival omdat er niet alleen vertellers van Ameland optreden, maar ook van Terschelling, Texel en Schiermonnikoog en het allermooiste is dat ze het in hun eigen dialect gaan doen. Minstens vier dialecten komen voorbij, inclusief het Amelands. De meeste dialectvertellers zijn in de Heerskamer van Herberg De Zwaan in Hollum te vinden. Gerry Oud vertelt in het Amelands in De Klok in Buren. Vertellers van Ameland Vertel! treden verder op in De Boerderij in Ballum en De Vlindertuin in Nes.

Mansbakje
De vertellers vertellen zonder dat je een entreekaartje hoeft te kopen, vol is vol en wie heeft genoten kan een bijdrage in de hoed of het mansbakje deponeren.
Het volledige programma van Wadden Vertel Festival is te vinden op www.waddenvertelfestival.nl
Wadden Vertel Festival is op 15, 16 en 17 november 2019.

Verhalenavond
Het Wadden Vertel Festival doet mee aan Verhalenavond op 15 november, het vervolg op de verhalenavond aan het begin van het jaar dat Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa was. In heel Friesland wordt op 15 november verteld en op Ameland ook op 16 (Verhalenmiddag) en 17 (Verhalenochtend).

De vertellers en hun verhalen
Texel
Gerard Kuip - Bóót en skool (in het Tessels)
Simon Dros - Kerst an de diek & Naar Wieringe vare (in het Tessels)

Terschelling
Aukje Schol - Jauk Haan en zeven zeemeerminnen & Het Witte Wiif (in het Meslânzers)

Ameland
Aukje van Dijk - De dominee over Rixt
Dimphy Timmers - De Haarlok & De Tuin van de Walvis (ook voor kinderen)
Jeanet de Jong - Jantje Jans (in het Amelands)
Jester Nynke Schoustra - De Rijke Bedelaar
Joke Mosterman - Het Schip van mijn Voorouders & Zeehonden
Gerry Oud - Rixt van het Oerd (in het Amelands)
Peter van Noort - Lord Potector & De Tuin van de Walvis (ook voor kinderen)
Selma Dubbeld - Lourdes op het Oerd
Tzeitl Locher - Wat gebeurde er met Sjoerd?

Schiermonnikoog
Jelle Woudstra - In Haun fol Saun (in het Schiermonnikoogs)

⇒ Wilt u een verteller boeken voor uw familiefeest of een paar vertellers uitnodigen een verhaal over Ameland te vertellen op uw evenement. Neem dan contact op met Ameland Vertel! 

Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?