Zonnepark eerste grote stap naar energieneutraal

BALLUM – Het zonnepark op het vliegveld bij Ballum is de eerste grote stap op weg naar een energieneutraal eiland. Dat zegt wethouder Nico Oud. De gemeenteraad beslist maandag of het 246.000 euro uittrekt voor de afkoop van de pachters van het vliegveld en 314.000 euro voor de investering in het zonnepark zelf. Het project krijgt ondermeer uit het Waddenfonds.

“Ik hoop dat u tot de conclusie komt dat dit een geweldige zaak is. Liefst in unanimiteit,” begint Oud zijn verhaal over het park met de 24.000 zonnepanelen dat voor het eind van het jaar stroom moet leveren aan het eiland.

Om het veld vrij te maken voor de bouw moesten eerst de zeven boeren worden uitgekocht die een pachtovereenkomst met de gemeente hebben. Zij gebruiken het land in hun bedrijfsvoering en Ameland koopt dat nu voor 246.000 euro af. Er is geen inzage in de verdeling van dat geld. “Wij maken geen bedrijfsgegevens van boeren openbaar,” zegt wethouder Oud daarover. Raadslid Piet IJnsen (ABA) had om een specificatie gevraagd, met het oog op duidelijkheid en transparantie, maar hij krijgt nul op het rekest.

“Verpachten, dat moeten we niet meer doen,” zegt raadslid Rudolf Teuben over de gemeentelijke grond. “Dit is de omgekeerde wereld,” zegt hij over de afhandeling op basis van de pachtwet. Teuben vindt de 246.000 een exorbitant hoog bedrag. “Is dat nu nodig?” En verder: “Ik denk dat we voor een ‘go’ moeten gaan.”

Raadslid Irma Marinus maakt zich zorgen over de retributie, de huur die de gemeente straks ontvangt van de Zonnepark Ameland BV. Het duurt 18 jaar eer de afkoopsom die de gemeente nu moet uitgeven terug is verdiend. “Gaat dat niet ten koste van andere dingen?” wil de PvdA-vrouw weten. De wethouder erkent dat het geld maar één keer kan worden uitgegeven, maar dat de pot Algemene Middelen de uitgave kan dragen. Piet IJnsen stelt nog dat eigenlijk de Zonnepark Ameland BV de afkoopsom zou moeten betalen en niet de gemeente. Gemeente Ameland is een van de drie partijen die samen de Zonnepark BV vormen. De andere twee zijn AEC en ENECO. IJnsen vraagt ook een exploitatieopzet. “Die zit niet in het dossier. We hebben eerder advies gehad en daar bleef geen spaan van heel. Dat wordt dan weer recht gebreid.” Met zoveel gekunsteld rekenwerk wil ABA nog geen ‘Ja’ geven aan het zonnepark. De businesscase is vertrouwelijk. In den beginne werd er becijferd dat er 2,1% rendement zou worden gehaald. Nu wordt er geschermd met 6%. “Hoe betrouwbaar zijn die cijfers?” wil ook André Tuil van de VVD weten.

Nico Oud benadrukt dat er mensen aan het cijferen en rekenen zijn geweest die het kunnen weten. Hij noemt ze “mensen met expertise,” zoals Michiel van Beek die projectontwikkelaar is en voor Eneco allerhande uitzoekt op het gebied van zonneparken. Hij is beretrots op het zonnepark van Ameland. Het kan een voorbeeld voor velen kan zijn, meent hij.

En wat de 314.000 investering betreft, die van de gemeente worden gevraagd? Burgemeester Albert de Hoop rekent voor dat het financieel wel goed zit: “In 2014 hebben we 2,6 miljoen gereserveerd voor het zonnepark. We vragen nu 314.000, dus de rest valt vrij en de pacht komt als huur terug.”

De gemeenteraad discussieert op maandag 18 mei nogmaals over het zonnepark. Die avond valt de beslissing.

 tik Zonnepark in het ZOEKEN venster in en lees over het project en de besluitvorming rond het Zonnepark op Ameland

⇒ lees hier over Duurzaam Ameland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *