Ingezonden – Sylt: wat is nu eenzijdig?

HOLLUM – Een ingezonden mededeling, PA plaatst ze van harte om discussie op gang te brengen, verschillende visies op een zaak te laten zien en om zaken helder te krijgen. De verantwoordelijkheid voor de inhoud van de ingezonden brief ligt bij de afzender. Anonieme inzendingen worden niet geplaatst. Johan Kiewiet reageerde op een bericht van de VVV over de studiereis naar Sylt en Cinto Prosperi reageert daar weer op.

Reactie op Johan Kiewiet PA 08 april 2017

Sylt: wat is nu eenzijdig?

Na afloop van elke studiereis die Amelander ondernemers, gemeente en VVV maken, geven we een persbericht uit. Dit keer met de titel ‘Sylt anders dan verwacht.'

Met verbazing las is de reactie van Johan Kiewiet met als kop ‘Sylt: als toerisme doorschiet’. Johan meent dat VVV Ameland een conclusie trekt die een eenzijdig beeld geeft. In zijn reactie noemt Johan nu precies datgene wat iedereen weet of denkt te weten van Sylt. Nu we van de eilanders van Sylt ook de oorzaken, nuances en bedenkingen hebben gehoord en met eigen ogen hebben rondgekeken, is dat stereotype beeld van dit Duitse Waddeneiland anders geworden. Vandaar de titel van het bericht. We hebben gesproken met ondernemers, eilanders, politici en natuurbeschermers en een andere kant van Sylt gezien. Willen we Sylt dan imiteren? Nee, zelfs al zouden we dat willen, het kan niet en het past niet.

Eerst een paar feiten over Sylt in vergelijking met Ameland voor diegenen die niet mee zijn geweest.

  • Sylt is 100 vierkante kilometer groot, Ameland 65 vierkante kilometer;
  • Sylt heeft 18.000 inwoners waarvan er 14.000 echt op het eiland wonen, Ameland 3.600;
  • Sylt heeft dagelijks 3.000 werknemers die met de trein van de wal komen, vergelijkbaar met de Nederlandse grote steden. Ameland heeft relatief weinig forensen;
  • Sylt (eigenlijk Duitsland) heeft geen regelgeving die het gebruik van huizen kan bestemmen, Ameland wel;
  • Sylt bestaat uit 5 aparte gemeenten waarvan na een fusie 10 jaren geleden de gemeente Sylt (waar ook Westerland onder valt) de grootste is;
  • Sylt ontvangt jaarlijks bijna 1 miljoen gasten, Ameland 600.000;
  • Sylt heeft gasten uit alle doelgroepen net als Ameland, maar ook de allerrijksten komen op Sylt;
  • Sylt heeft 60.000 toeristische bedden, Ameland 20.000;
  • Sylt heeft 6,5 miljoen toeristische overnachtingen per jaar, Ameland 2 miljoen;
  • Sylt heeft een toeristische omzet van 650 miljoen, Ameland 130 miljoen.

Ik zal ook inhoudelijk reageren op de ‘open deuren’ die Johan opsomt.

Ja er staan hoge flats en hotels in Westerland. Westerland is een stedelijk gebied op Sylt met de bekende boulevard waarvan wij dachten dat heel Sylt zo zou zijn.

De huizenprijzen zijn hoog en de grondprijzen ook. We hebben woensdagavond van burgemeester Nikolas Häckel van de gemeente Sylt gehoord dat de gemeente daarom alleen nog maar huurhuizen bouwt en die zelf in eigendom houdt. Wat er anders zal gebeuren zagen we donderdagochtend in List waar de ex militaire huizen zijn verkocht aan eilanders voor gemiddeld 80.000 Duitse Marken en nadien weer een aantal malen zijn doorverkocht aan niet-eilanders waardoor die huizen nu bedragen rond de 700.000 euro opbrengen. Wie zijn er nu eigenlijk met speculeren begonnen?

Sylt heeft qua oppervlakte het derde vliegveld van Duitsland en jaarlijks reizen 165.000 gasten uit Zuid-Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland met het vliegtuig naar Sylt. Ik veronderstel dat Johan bedenkingen heeft tegen luchtvaart, maar het is een populaire manier om op een vakantiebestemming te komen. Wel of niet een vliegveld op Sylt verandert daar niets aan.

Inderdaad veel stoplichten, vooral in Westerland, het stedelijke gebied.

In Duitsland is het niet mogelijk het gebruik van een huis te bestemming. Zaken als permanente bewoning, recreatieve verhuur, tweede woning, kent de Duitse regelgeving niet. Daarom mag iedereen permanent in een huis wonen of dat recreatief verhuren of als tweede woning gebruiken. Om belasting redenen ‘wonen’ eigenaren in een huis op Sylt, maar in werkelijkheid wordt het recreatief verhuurd of een paar weken per jaar gebruikt als tweede woning. Daarom heeft Sylt officieel 18.000 inwoners en in de praktijk 14.000. Dat zijn er overigens net zoveel als op Texel dat veel groter is dan Sylt.

De meeste gasten komen met de trein op Sylt aan over de Hinderburgdamm Dat geeft inderdaad niet echt het gevoel dat je naar een eiland reist. Maar als je dat belangrijk vindt kun je in ongeveer dezelfde reistijd en tegen dezelfde kosten met de veerboot reizen van Denemarken naar List in het noorden van Sylt. Voordeel is zelfs dat je de veerboot kunt reserveren en de trein niet. Overigens is het een leuk weetje dat na WO1 de eilanders de keuze hadden om bij Denemarken of bij Duitsland te horen. Tot die tijd was een deel van Sylt Deens en een deel Duits. Massaal werd voor Duitsland gekozen omdat Duitsland beloofde als men voor hen koos er een dam met spoorweg zou worden aangelegd. Zo komt Sylt aan haar dam en treinverbinding.

Op Sylt komt de Duitse jetset en die hebben er vaak een huis, vooral in de gemeente Kampen. Daar staan ongeveer 400 huizen van 5 miljoen euro of meer. Van de huizen in de andere plaatsen wordt het grootste deel wel verhuurd anders kom je ook nooit op 6,5 miljoen overnachtingen per jaar. Waar iedereen op Ameland dacht dat een dergelijk duur huis in Kampen nooit verhuurd zou worden, hebben we gezien dat in elk geval 90 van die 400 huizen worden beheerd en verhuurd door Markus Wentzel van Appartments&Mehr die ons ook 2 van die huizen heeft laten zien. De huurprijzen passen bij het marktsegment en bedragen gemiddeld 1.000,- euro per dag.

Op Sylt kun je met je (sta)caravan terecht en enkele jaren geleden is een nieuwe plek aangelegd in Rantum. Het is geen belangrijke markt voor Sylt, maar het is er wel.

We hebben veel op Sylt gezien en met veel mensen gesproken. We hebben genoten van de overweldigende natuur en de hoge ambitie die men heeft om de natuur te beschermen. Op Sylt is men zich er heel goed van bewust dat de natuur van het eiland essentieel is voor het toerisme waar men volledig van afhankelijk is. De politiek op Sylt maakt zich geen illusies wat de toekomst van Sylt betreft, dat was, is en blijft toerisme.

Is Sylt door ons reisje veranderd? Nee, natuurlijk niet. Maar ik blijf van mening dat ons beeld van Sylt wel is bijgesteld en de titel van het bericht dus terecht was. We hebben ook deze studiereis weer veel geleerd waar we op Ameland ons voordeel mee kunnen doen.

Cinto Prosperi

VVV Ameland

lees hier meer over Sylt

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *